top of page

TAPU
EMLAK
TERÄ°MLERÄ°

ÅžEHÄ°R VE BÖLGE PLANLAMA TERÄ°MLER SÖZLÜÄžÜ

 

Belediye Hizmet Alanı: Belediyelerin görev ve sorumlulukları kapsamındaki hizmetlerinin götürülebilmesi için gerekli itfaiye, acil yardım ve kurtarma, ulaşıma yönelik transfer istasyonu,araç ve makine parkı, bakım ve ikmal istasyonu, garaj ve triyajalanları, belediye depoları,asfalt tesisi, atık iÅŸleme tesisi, zabıta birimleri, mezbaha, ekmek üretim tesisi, pazar yeri, idari, sosyal ve kültürel merkez gibi mahallî müÅŸterek nitelikteki ihtiyaçları karşılamak üzere kurulan tesisler ile sermayesinin yarıdan fazlası belediyeye ait olan ÅŸirketlerin sahip olduÄŸu tesislerin yapılabileceÄŸi alandır.

 

Bina; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eÄŸlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eÅŸyaların korunmasına yarayan yapılardır.

 

BütünleÅŸik Kıyı Alanları Planı: Kıyıları, etkileÅŸim alanı ile birlikte tüm sektörel faaliyet ve planları, sosyal ve ekonomik konuları da içerecek ÅŸekilde bütünleÅŸik bir yaklaşımla ele alan; kıyı alanlarındaki fonksiyon ve faaliyetler ile kıyı alanlarına yönelik hedefler arasındaki uyumu saÄŸlayan; sürdürülebilir geliÅŸme ilkesi doÄŸrultusunda kıyı ekosisteminin korunmasını ve doÄŸal kaynakların kullanımını gözeten; ulaşım türleri ile ilgili kıyıda yapılması gerekli altyapı tesislerini içeren; koruma ve kullanma dengesini saÄŸlayacak biçimde mekânsal hedef, strateji ve eylem önerilerini ve yönetim planını kapsayan, 1/25.000 veya 1/50.000 ölçekte ÅŸematik ve grafik planlama diline uygun, plan paftası ve planlama raporu ile bütün olarak stratejik planlama yaklaşımıçerçevesinde ilgili kurum ve kuruluÅŸlar ile iÅŸbirliÄŸi içinde hazırlanan planıdır.

 

Çalışma Alanları: Planlarda, merkezi iÅŸ alanı, ticaret, hizmet, turizm, sanayi, toplu iÅŸyerleri, endüstriyel geliÅŸme bölgesi, lojistik bölgeler gibi kullanımlar için belirlenen alanlardır.

 

Çevre Düzeni Planı: Varsa mekânsal strateji planlarının hedef ve strateji kararlarına uygun olarak orman, akarsu, göl ve tarım arazileri gibi temel coÄŸrafi verilerin gösterildiÄŸi, kentsel ve kırsal yerleÅŸim, geliÅŸme alanları, sanayi, tarım, turizm, ulaşım, enerji gibi sektörlere iliÅŸkin genel arazi kullanım kararlarını belirleyen, yerleÅŸme ve sektörler arasında iliÅŸkiler ile koruma-kullanma dengesini saÄŸlayan 1/50.000 veya 1/100.000 ölçekteki haritalar üzerinde ölçeÄŸine uygun gösterim kullanılarak bölge, havza veya il düzeyinde hazırlanabilen, plan notları ve raporuyla bir bütün olarak yapılan planıdır.

 

Çevre Düzeni Planı; varsa mekânsal strateji planlarının hedef ve stratejilerine uygun olarak yerleÅŸim, geliÅŸme alanları ve sektörlere iliÅŸkin alt ölçek planlarını yönlendiren genel arazi kullanım kararları çerçevesinde ilke ve kriterleri belirleyen, bölge, havza veya il bütününde hazırlanan, plan hükümleri ve raporuyla bir bütün olan plandır.

 

Endüstri Bölgesi: Yatırımları teÅŸvik etmek, yurt dışında çalışan Türk iÅŸçilerinin tasarruflarını Türkiye’de yatırıma yönlendirmek ve yabancı sermaye giriÅŸinin artırılmasını saÄŸlamak üzere 9/1/2002 tarihli ve 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu uyarınca kurulacak üretim bölgeleridir.

 

Endüstriyel geliÅŸme bölgesi: Åžehirlerin, bölgenin veya ülkenin ekonomik kalkınmasını desteklemek üzere; uluslararası ve yerel unsurlar dikkate alınarak, çevre saÄŸlığı yönünden tehlike oluÅŸturmayan veya yeni üretim sistemine dayalı sanayi, hizmet ile lojistiÄŸin bir arada yer aldığı, bu faaliyetlerin gerektirdiÄŸi ticari ünitelerin bulunduÄŸu, ihracata yönelik ve gerektiÄŸinde gümrük iÅŸlemlerinin de yapıldığı alanlardır.

 

Eylem planı: Planların hayata geçirilmesine yönelik olarak dönüÅŸüm, uygulama, altyapı gibi birbiriyle baÄŸlantılı iÅŸ ve eylemlerin kurum, kuruluÅŸ ve diÄŸer paydaÅŸların, bütçe, zaman, insan kaynağı ve kurumsal kapasitelerinin belirlendiÄŸi ve ilgili kurum ve kuruluÅŸlar ile iÅŸbirliÄŸi içinde gerektiÄŸinde idarelerce hazırlanan planı.

 

Gar ve istasyon alanı: Demiryolu ve yüksek hızlı tren iÅŸletmeciliÄŸi ile bu iÅŸletmeciliÄŸi destekleyen nitelikteki teknik, idari ve sosyal birimler, satış, hizmet ve yeme-içme üniteleri, konaklama tesisleri gibi kullanımın yer aldığı alanlardır.

 

Ä°mar Adası; imar planındaki esaslara göre meydana gelen adadır.

 

Ä°mar Parseli; Ä°mar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin Ä°mar Kanunu, Ä°mar Planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiÅŸ ÅŸeklidir.

 

Kadastro Adası; kadastro yapıldığı zaman var olan adadır.

 

Kadastro Parseli; kadastro yapıldığı zaman kadastro adaları içinde bulunan mülkiyeti tescilli parseldir.

 

Kentsel tasarım projesi: DoÄŸal, tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik özellikler ile arazi yapısı dikkate alınarak, tasarım amacına göre kütle ve yapılanma düzeni veya açık alan düzenlemelerini içeren; taşıt ulaşımı, otopark ve servis iliÅŸkileri ve yaya dolaşım iliÅŸkilerini kuran; yapı, sokak, doku, açık ve yeÅŸilalanların iliÅŸkisini ve kentsel mobilya detaylarını gösteren; altyapı unsurlarını bütüncül bir yaklaşımla disiplinler arası olarak ele alan; imge, anlam ve kimlik özelliklerini ifade eden; tasarım ilke ve araçlarını içeren uygun ölçekteki proje.

 

Koruma amaçlı imar planı: 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca hazırlanan nazım ve uygulama imar planıdır.

 

Küçük Sanayi Alanı: Åžehirde yaÅŸayanların günlük bakım, tamir, servis ve küçük ölçekli imalat ihtiyaçlarının karşılanabileceÄŸi, patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen ve çevre saÄŸlığı yönünden tehlike oluÅŸturmayan atölye, imalathane ile depoların yerleÅŸmelere yakın veya kolay ulaşılabilir yerlerinde yapılabildiÄŸi alanlardır.

 

Kültürel tesis alanı: Toplumun kültürel faaliyetlerine yönelik hizmet vermek üzere kütüphane, halk eÄŸitim merkezi, sergi salonu, sanat galerisi, müze, konser, konferans, kongre salonları, sinema, tiyatro ve opera gibi fonksiyonların yer aldığı kamu veya özel mülkiyetteki alanlardır.

 

Lojistik bölge: Kara, demir, deniz ve hava yollarıyla taşımacılık faaliyetlerine yönelik tüm depolama, dağıtım ve destek hizmetlerinin yürütüldüÄŸü alanlardır. Bu alanlarda; konteynır alanları, antrepo ve depo, yükleme ve boÅŸaltma gibi tüm lojistik ve taşımacılık ile ilgili özel ve kamuya ait kuruluÅŸların yönetim birimleri ile konaklamayı da içeren lojistik faaliyetleri destekleyici hizmetler yer alabilir.

 

Mekânsal plan: 3194 sayılı Ä°mar Kanunu uyarınca hazırlanan, kapsadıkları alan ve amaçları açısından üst kademeden alt kademeye doÄŸru sırasıyla; mekânsalstrateji planı,çevre düzeni planı ve imar planını kapsar.

 

Mekânsal strateji planı: Ülke kalkınma politikaları ve bölgesel geliÅŸme stratejilerini mekânsal düzeyde iliÅŸkilendiren, bölge planlarının ekonomik ve sosyal potansiyel, hedef ve stratejileri ile ulaşım iliÅŸkileri ve fiziksel eÅŸiklerini de dikkate alarak deÄŸerlendiren, yer altı ve yer üstü kaynakların ekonomiye kazandırılmasına, doÄŸal, tarihi ve kültürel deÄŸerlerin korunmasına ve geliÅŸtirilmesine, yerleÅŸmeler, ulaşım sistemi ile kentsel, sosyal ve teknik altyapının yönlendirilmesine dair mekânsal stratejileri belirleyen, sektörlere iliÅŸkin mekânsal politika ve stratejiler arasında iliÅŸkiyi kuran, 1/250.000, 1/500.000 veya daha üst ölçek haritalar üzerinde ÅŸematik ve grafik dil kullanılarak hazırlanan, ülke bütününde ve gerekli görülen bölgelerde yapılabilen, sektörel ve tematik paftalar ve raporu ile bütün olan plandır.

 

Mücavir Alan; imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiÅŸ olan alanlardır.

 

Nazım imar planı: Mevcut ise çevre düzeni planının genel ilke, hedef ve kararlarına uygun olarak, arazi parçalarının genel kullanış biçimlerini, baÅŸlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoÄŸunluklarını, çeÅŸitli kentsel ve kırsal yerleÅŸme alanlarının geliÅŸme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, kentsel, sosyal ve teknik altyapıalanlarını, ulaşım sistemlerini göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere, varsa kadastral durumu iÅŸlenmiÅŸ olarak 1/5.000 ölçekte, büyükÅŸehir belediyelerinde 1/5000 ile 1/25.000 arasındaki her ölçekte, onaylı halihazır haritalar üzerine, plan notları ve ayrıntılı raporuyla bir bütün olarak hazırlanan plan.

 

Resmi kurum alanı: Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerle, il özel idaresi ve belediyeye veya bu kurumlarca sermayesinin yarısından fazlası karşılanan kuruluÅŸlara, kanunla veya kanunun verdiÄŸi yetki ile kurulmuÅŸ kamu tüzel kiÅŸilerine ait bina ve tesislerin yapıldığı alanlardır.

 

Sanayi alanı: Ä°çerisinde sanayi tesisleri ile sanayiye hizmet vermek üzere diÄŸer yapı ve tesislerin de yapılabileceÄŸi alanlardır.

 

Sosyal altyapı alanları: Birey ve toplumun kültürel, sosyal ve rekreatif ihtiyaçlarının karşılanması ve saÄŸlıklı bir çevre ile yaÅŸam kalitelerinin artırılmasına yönelik kamu veya özel sektör tarafından yapılan eÄŸitim, saÄŸlık, dini, kültürel ve idari tesisler, açık ve kapalı spor tesisleri ile park, çocuk bahçesi, oyun alanı, meydan, rekreasyon alanı gibiaçık ve yeÅŸilalanlara verilen genel isimdir.

 

Sosyal tesis alanı: Sosyal yaÅŸamın niteliÄŸini ve düzeyini artırmak amacı ile toplumun faydalanacağı kreÅŸ, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiÅŸtirme yurdu, yaÅŸlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, toplum merkezi, ÅŸefkat evleri gibi fonksiyonlarda hizmet vermek üzere ayrılan kamu veya özel mülkiyetteki alanlardır.

 

Teknik altyapı alanları: Kamu veya özel sektör tarafından yapılacak elektrik, petrol ve doÄŸalgaz iletim hatları, içme ve kullanma suyu ile yer altı ve yer üstü her türlü arıtma, kanalizasyon,atık iÅŸleme tesisleri, trafo, her türlü enerji, ulaÅŸtırma, haberleÅŸme gibi servislerin temini için yapılan tesisler ile açık veya kapalı otopark kullanışlarına verilen genel isimdir.

 

Toplu iÅŸyerleri: Büyük alan kullanımı gerektiren ticari iÅŸletmeler, inÅŸaat malzemesi, oto galeri, tarımsal üretim pazarlama, nakliyat ambarı, toptancı hali, toptan ticaret, pazarlama ve depolama alanları, tır ve kamyon parkı ve benzeri tesisler ile çevre saÄŸlığı yönünden gerekli tedbirler alınmak kaydıyla mermer, hurda, teneke, kağıt, plastik gibi maddelerin organize bir ÅŸekilde depolanması ve iÅŸlenmesine yönelik faaliyetler ile bunlara iliÅŸkin sosyal ve teknik altyapı tesislerinin de yer aldığı alanlardır.

 

Ulaşım ana planı: Åžehrin mekânsal, sosyal ve ekonomik özelliklerine göre ulaşım ihtiyaç ve talepleri ile sürdürülebilir geliÅŸmeyi dikkate alarak; ÅŸehir ve yakın çevresinin ulaşım sistemini, ulaşım ağını, standart ve kapasiteleri ile ulaşımın türlere dağılımını, kara, deniz ve hava ulaşımı ve bu ulaşım türlerinin birbirleriyle entegrasyonu, bu türlere ait transfer noktalarını, depolama ve aktarma merkezlerini, ticari yük koridorlarını ve toplu taşıma güzergâhları ile gerektiÄŸinde otopark, bisiklet ve yaya yolları, eriÅŸilebilirlik ve trafik konularında gereken ayrıntıları belirleyen, toplu taşımaya ağırlık veren ve öncelikli kılan, kısa ve uzun dönemde ulaşım türlerine ait sorunlara çözüm önerilerini ortaya koyan, gerektiÄŸinde ÅŸehrin üst ve alt kademe planları ile eÅŸgüdümlü olarak hazırlanabilen, plan paftası ve raporuyla bir bütün olan planı.

 

Uygulama imar planı: Nazım imar planı ilke ve esaslarına uygun olarak yörenin koÅŸulları ve planlama alanının genel özellikleri, yapının kullanım amacı ve ihtiyacı, eriÅŸilebilirlik, sürdürülebilirlik ve çevreye etkisi dikkate alınarak; yapılaÅŸmaya iliÅŸkin yapı adaları, kullanımları, yapı nizamı, bina yüksekliÄŸi, taban alanı katsayısı, kat alanı kat sayısı veya emsal, yapı yaklaÅŸma mesafesi, ön cephe hattı, ifraz hattı, kademe hattı, ada ayrım çizgisi, taşıt, yaya ve bisiklet yolları, ulaşım iliÅŸkileri, parkları, meydanları, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarını, gerektiÄŸinde; parsel büyüklükleri, parsel cephesi ve derinliÄŸi, arka cephe hattı, yol kotu ve bu kotun altındaki kat adedi, bağımsız bölüm sayısı gibi yapılaÅŸma ve uygulamaya iliÅŸkin kararları, uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diÄŸer bilgileri ayrıntıları ile gösteren ve varsa kadastral durumu iÅŸlenmiÅŸ olarak 1/1.000 ölçekte onaylı halihazır haritalar üzerinde, plan notları ve ayrıntılı raporuyla bir bütün olarak hazırlanan plan.

​

Uzun devreli geliÅŸme planı: Milli parklar, tabiat parkları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar gibi korunan alanın sahip olduÄŸu özellik ve nitelikleri göz önünde tutarak kaynak deÄŸerlerinin korunması, geliÅŸtirilmesi ve uzun dönemde sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanması için teknik, sosyal, ekonomik,eylem ve yönetim modellerinin belirlendiÄŸi, iliÅŸkilerin kurulduÄŸu, bölgelemeye dayalıekosistem yaklaşımlı planı, ifade eder.

 

Yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inÅŸaatı ile bunların ilave, deÄŸiÅŸiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.

 

YerleÅŸme Alanı; imar planı sınırı içindeki yerleÅŸik ve geliÅŸme alanlarının tümüdür.

​

GAYRÄ°MENKUL DEÄžERLEME TERÄ°MLER SÖZLÜÄžÜ

​

AHZ-U KABZA: “Bedeli tahsil etmeye” demektir. Daha çok vekaletnamelerde geçer, satış bedelini tahsil edebilmek yetkisi, anlamına gelir.

 

AÄ°LE KONUTU: Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduÄŸu yere “yerleÅŸim yeri” adı verilmiÅŸtir. Buna göre; yerleÅŸim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduÄŸu yerdir. Bir ailenin aynı zamanda birden fazla yerleÅŸim yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde sözü edilen yerleÅŸim yerindeki konut, “aile konutudur.” Bir aile pek çok yerde konut sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutu dur.

 

AÄ°LE YURDU: Bir kimsenin bir evi veya tarıma veya sanayiye elveriÅŸli taşınmazları eklentileri ile beraber ailesine tahsis ederek ailesini koruyucu bir tesis (yurt) oluÅŸturmasıdır. Aile yurdu kurulduÄŸu tapu kütüÄŸünün ÅŸerhler sütununa yazılır (MK.386).

 

AKÄ°TLÄ° Ä°ÅžLEMLER: Tapu sicil müdürlüÄŸünde resmi senet düzenlenerek yapılan iÅŸlemlerdir. Satış, bağış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi, ipotek ve irtifak hakları akitli iÅŸlemlere örnek gösterilebilir. Tapu Kanununun 26. Maddesinde mülkiyet ve mülkiyet dışındaki ayni hakların kurulması ve devri için tapu sicil müdürlüÄŸünde resmi senet düzenleneceÄŸi belirtilmiÅŸtir. Åžahsi haklar için resmi senet düzenlenmez.

 

AKÄ°TSÄ°Z Ä°ÅžLEMLER: Tapu Kanununun 26. Maddesinin dışında kalan, ayni hakların kurulması ve devri ile ilgili olmayan kiÅŸisel hakların ÅŸerhi, terkin, düzeltme, deÄŸiÅŸiklik, ayırma, birleÅŸtirme, mirasın intikali gibi hak sahibinin veya malikin tek taraflı iradesi ile tapu sicil müdürlüÄŸünde yapılan iÅŸlemlerdir. Akitsiz iÅŸlemler için resmi senet yerine Tescil Ä°stem Belgesi düzenlenir.

 

ALENÄ°YET: Açıklık. Tapu sicil bilgilerinin sadece ilgililerine açık olması ilkesi demektir.

 

ANA SÄ°CÄ°LLER: Ana siciller tapu sicilinin asli unsurlarıdır ve ÅŸunlardan oluÅŸur: a) tapu kütüÄŸü b) kat mülkiyeti kütüÄŸü, c) yevmiye defteri, d) resmi belgeler (resmi senet, plan, mahkeme kararı ve diÄŸerleri)

 

APLÄ°KASYON (YER GÖSTERME): Kadastro paftalarındaki parsel köÅŸe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesidir. (BÖHYY. 262. 19 Sy. M.83). Parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesidir.

 

APOSTÄ°LLE: 5 Ekim 1961 tarihinde La Haye sözleÅŸmesine katılan ülkelerden birisi yetkili makamı tarafından belgenin düzenlendiÄŸi anlamına gelir. Vekaletname, yetki belgesi ve diÄŸer belgeler üzerinde “Apostille (Convention de La Haye du Octobre 1961)” ibaresi varsa o yerdeki Türk konsolosluÄŸu tasdikine gerek olmadan belge Türkiye’de geçerli kabul edilir.

 

ARAZÄ°: Sınırları yeterli vasıtalarla belirlenmiÅŸ, yatay ve düÅŸey sınırları bulunan zemin parçasıdır.

 

ARSA: Belediye ve mücavir alan sınırları veya köy yerleÅŸik alanlarında yapılan planlarla iskan (yapılaÅŸma) sahası olarak ayrılmış yerlerde bulunan arazi parçalarına arsa denir.

 

ARSA PAYI: Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuÅŸ binalarda her bir bağımsız bölüme tahsis edilmiÅŸ zemindeki (arsadaki) ortak mülkiyet payına arsa payı denir.

 

ASKERÄ° YASAK BÖLGE: Yurt savunması bakımından hayati önem taşıyan askeri tesis ve bölgelerin çevresinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen sınırlar içerisinde kalan bölgedir (2565 sy As.Ys. Bl. K.m3,5). Askeri yasak bölgeler 1 inci ve 2 inci askeri yasak bölgeler olmak üzere ikiye ayrılır. 1 inci derece askeri yasak bölgeler içerisindeki taşınmaz mallar kamulaÅŸtırılır. 2 inci derecedeki askeri yasak bölgelerde yabancı uyruklu kimseler taşınmaz edinemezler, edinmiÅŸlerse tasfiye edilir (md.9) Yabancılar izin almadan bu bölgede taşınmaz kiralayamazlar. Bu hükümlere aykırı hareket edenler cezalandırılır (md.26). Yetkili komutanlıkça izin verilmeyen her türlü inÅŸaat durdurulur (md.9).

 

ASKERÄ° GÜVENLÄ°K BÖLGESÄ°: Kamu ve özel kuruluÅŸların çevresinde Bakanlar Kurulunca tesis edilir (2565 Sy. K.3,4,19).

 

AYNÄ° HAKLAR: KiÅŸilerin eÅŸya üzerinde doÄŸrudan doÄŸruya hakimiyetini saÄŸlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Örnek: Mülkiyet hakkı.

 

AYNÄ° SERMAYE TAAHHÜDÜ: Bir taşınmaz malın mülkiyetinin veya ayni bir hakkın, yeni kurulmakta olan veya önceden kurulmuÅŸ bulunan bir ÅŸirkete ortak olmak amacıyla devredilmesi iÅŸlemidir.

 

AZÄ°L: Vekaletnamedeki vekilin ve yetki belgesindeki temsilcinin yetkisinin sona erdirilmesi, azledilmesidir. Azil noterden yapılabileceÄŸi gibi tapu sicil müdürlüÄŸüne verilecek bir dilekçe ile de yapılabilir. Azil belgesi tapu sicil müdürlüÄŸüne ulaşınca aziller siciline kaydedilir. Vekaletle yapılan iÅŸlemlerde aziller sicilinden mutlaka arama yapılarak vekilin yetkisinin devam edip etmediÄŸine bakılır.

 

BAÄžIMSIZ BÖLÜM: Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuÅŸ yerlerde ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve baÅŸlı başına kullanılmaya elveriÅŸli olan ve her biri kat mülkiyeti kütüÄŸünde ayrı bir sayfaya tescil edilen konut, dükkan, maÄŸaza gibi bağımsız mülkiyete konu bölümlerine bağımsız bölüm denir.

​

BAÅžVURU FİŞİ: Akitli veya akitsiz iÅŸlemler yaptırmak için tapu sicil müdürlüÄŸüne sözlü olarak baÅŸvuran hak sahiplerinin bu sözlü istemlerinin müdürlükçe yazıya geçirildiÄŸi, müdür veya memurca doldurulan matbu formdur. BaÅŸvuru fiÅŸi mutlaka iki nüsha düzenlenerek birisi baÅŸvuran kimseye verilir, diÄŸeri dosyasında muhafaza edilir.

 

BEYAN: Üçüncü kiÅŸileri aydınlatmak, bilgilendirmek ve özellikle uyarmak amacıyla tapu kütüÄŸündeki özel sütununa iÅŸlenen taşınmazın hukuki durum ve akıbetini gösteren belirtmelerdir.

 

BÄ°LA: “siz, sız” ÅŸeklindeki olumsuzluk ekidir. Bila faiz: faizsiz, Bila bedel: bedelsiz gibi.

 

BÄ°LUMUM: Bütün, tüm, tamamı.

 

BÜTÜNLEYÄ°CÄ° PARÇA: Bir eÅŸyayı tamamlayan ve asıl eÅŸya zarar görmeden ondan ayrılmayan parça. Bkz. Mütemmim cüz.

 

CEBRÄ° SATIÅž: Üzerinde haciz veya ipotek kaydı bulunan borçluya ait taşınmaz malın borcu tahsil amacıyla icra müdürlüÄŸü veya alacaklı kamu idaresi kanalıyla satılarak, ihale alıcısı adına tescili iÅŸlemidir.

 

CEBRÄ° Ä°CRA: Yerine getirilmeyen veya ödenmeyen bir borcun icra müdürlüÄŸü aracılığı ile tahsili.

 

CÄ°NS DEĞİŞİKLİĞİ: Bir taşınmazın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, baÄŸ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken baÄŸ, bahçe ve benzeri duruma dönüÅŸtürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan iÅŸlemdir.

 

DAMGA VERGİSİ: 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda belirtilen tapu işlemlerinden tahsil edilen vergidir.

 

DEĞİŞİKLÄ°K: Tapu siciline baÅŸlangıçta doÄŸru olarak yazılmış bir kaydın sonradan vuku bulan olaylar ile anlam ve önemini yitirmiÅŸ veya kapsamında farklılık olması halinde malik veya hak sahibinin talebi ile sicildeki kaydın gerçeÄŸi yansıtır hale getirilmesidir. DeÄŸiÅŸiklik, düzeltmeden (tashihten) farklıdır. DeÄŸiÅŸiklik iÅŸlemine en güzel örnek cins deÄŸiÅŸikliÄŸidir.

 

DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ: Kadastro paftasında değişiklik yapılmasını gerektiren ayırma, birleştirme, cins değişikliği gibi tapu fen işlemlerine değişiklik işlemleridir.

 

DERECE: Ä°poteklerin tescil edildiÄŸi sıralama. Ä°poteklerin bir birine üstünlüÄŸü tarih ve yevmiye numaralarına göre deÄŸil, tapu kütüÄŸünde iÅŸgal ettiÄŸi derece ve sıraya göre belirlenir. Ä°poteklerin diÄŸer haklara üstünlüÄŸü ise tarih ve yevmiye numarasına göre belirlenmektedir. Bkz.Ä°potek derecesi.

 

DEVLETİN SORUMLULUĞU: Medeni Kanunun 1007. maddesi uyarınca, tapu sicilinin tutulmasından kaynaklanan zararlardan kusursuz dahi olsa Devletin sorumlu olması demektir. Sicili tutan tapu memuru ise ancak kusurlu olması halinde ve kusuru oranında sorumludur.

​

DEVRE MÜLK: Mesken olarak kullanılmaya elveriÅŸli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde (devreler halinde) müÅŸterek mülkiyet payına baÄŸlı olarak yararlanılmak üzere kurulan bir irtifak hakkıdır.

 

DEVRE TATÄ°L: Mülkiyet payına baÄŸlı olmayarak genelde turizm bölgelerinde belli tarihlerde tatil yapmak hakkıdır. Her bir devre ayrı tarihlerde ayrı ÅŸehir veya ülkelerde kullanılabilmektedir. Bu hakkın tapu siciliyle ilgisi yoktur, ayni bir hak olmayıp ÅŸahsi bir haktır.

​

DÜZELTME: Tapu kütüÄŸüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi iÅŸlemidir.

 

EDÄ°NÄ°LMÄ°Åž MALLARA KATILMA REJÄ°MÄ°: EÅŸler sözleÅŸme ile hiçbir mal rejimini seçmemiÅŸlerse Medeni Kanun gereÄŸi eÅŸler arasında uygulanacak yasal mal rejimidir.

 

EĞİTİME KATKI PAYI: Sekiz yıllık eğitime katkı amacıyla her tapu işlemi karşılığında işlemin taraflarından alınan vergi.

 

EKLENTÄ°: Teferruat, Asıl ÅŸey malikinin anlaşılabilen arzusuna veya yerel adetlere göre, iÅŸletilmesi, korunması veya yarar saÄŸlanması için asıl ÅŸeye sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleÅŸtirme, takma veya baÅŸka bir biçimde asıl ÅŸeye baÄŸlı kılınan taşınır maldır. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuÅŸ binalarda bir bağımsız bölümün dışında olup, kömürlük, garaj, depo gibi doÄŸrudan doÄŸruya o bölüme tahsis edilmiÅŸ olan yerlere eklenti denir.

 

ELBÄ°RLİĞİ MÜLKÄ°YETÄ°: Birden çok kiÅŸinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları demektir. Bkz.Ä°ÅŸtirak halinde mülkiyet.

 

EMLAK BEYAN DEÄžERÄ°: Emlak Vergisi Kanununa göre genel beyan dönemlerinde taşınmaz maliki veya hissedarları tarafından belediyelere verilen emlak beyannamelerinde belirtilen deÄŸerdir. Bu deÄŸere kayıtlı deÄŸer de denir. Tapu harçlarına esas matrah hesaplanırken, bu deÄŸere sonraki her yıl için belirlenen yeniden deÄŸerleme oranı uygulanarak bulunacak deÄŸerden aÅŸağı olmamak üzere taraflarca müdürlüÄŸe bildirilen deÄŸer üzerinden harç hesaplanır.

 

ERGÄ°NLÄ°K: ReÅŸit olmak, rüÅŸt. Bir kimsenin 18 yaşını bitirerek, 19 yaşından gün almış olması ile kazandığı hukuki statü.

 

EVRAK-I MÜSPÄ°TE: Resmi senet, plan, mahkeme kararı ve diÄŸerleri gibi tapu sicilindeki kayıtların dayanağını oluÅŸturan resmi belgelerdir. Plan kadastro müdürlüÄŸünde, diÄŸer belgeler tapu sicil müdürlüÄŸündeki parsel dosyalarında arÅŸivlenir.

 

FERAGAT: Vazgeçme. Bir haktan bedelli veya bedelsiz vazgeçme.

 

FERAÄ°Z: Ä°lk Medeni Kanunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi, 1926 yılından önce ülkemizde uygulanan mecelle isimli kanunun miras hükümleri. Feraizde taşınmaz malın tarla, baÄŸ, bahçe, ev gibi vasfına göre kızların ve erkeklerin alacağı miras payları farklıdır. Genelde kızlar yarım, erkekler tam pay alır.

 

FEK: Terkin. Fek etmek: Terkin etmek.

 

FERAÄž VERME: Gayrimenkul malikinin mülkiyet hakkını devretmek veya üzerinde baÅŸkası lehine bir hak kurmak amacıyla tapu sicil müdürlüÄŸüne gelip, düzenlenen resmi senedi imzalayarak baÅŸkası lehine tescilini istemesi eylemidir. Buna feraÄŸ takriri de denmektedir.

 

FÄ°Ä°L EHLÄ°YETÄ°: Kendi fiiliyle hak edinebilme ve borç altına girebilme yeterliliÄŸidir (MK.9). Bunun için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak gerekir.

 

FÄ°NANSAL KÄ°RALAMA: Kiralayanın, kiracının talebi ve seçimi üzerine üçüncü kiÅŸiden satın aldığı veya baÅŸka suretle temin ettiÄŸi bir malın zilyetliÄŸini, her türlü faydayı saÄŸlamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek ÅŸartı ile kira bedeli karşılığında, kiracıya bırakmasıdır. Finansal kiralama tapu kütüÄŸüne ÅŸerh edilir.

 

FOTOGRAMETRÄ°K HARÄ°TA: Uçak veya uydu ile çekilen fotoÄŸrafların kıymetlendirilmesi sonucu oluÅŸan, arazinin eÄŸimini (eÅŸyükseklik eÄŸrilerini) de gösteren haritalardır.

 

GAÄ°PLÄ°K KARARI: Bir kimsenin ölümüne kesin gözüyle bakılacak bir durumda olmamakla beraber, ölüm tehlikesi içinde kaybolmuÅŸ veya kendisinden uzun süredir haber alınamamışsa mirasçılarının talebi üzerine mahkemece verilen ve kaybolan kiÅŸiyi ölmüÅŸ sayan karardır. Gaiplik kararı üzerine veraset senedi alınarak, mirasın intikali yapılabilir.

 

GAYRÄ°MENKUL: Arazi, arsa, bağımsız bölüm gibi bir yerden bir yere taşınamayan, yerinde sabit duran ÅŸeylerdir. Bu nedenle taşınmaz mal da denmektedir. Gayrimenkul kayıtları kadastro gören yerlerde tapu sicilinde, kadastro görmeyen yerlerde zabıt defterlerinde tutulmaktadır. Tapusu olmayan gayrimenkullerin devri zilyetlik hükümlerine göre harici senet veya noterde yapılmaktadır.

 

GECEKONDU: Ä°mar ve yapı iÅŸlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere baÄŸlı kalınmaksızın, kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz yapı demektir.

 

GEÇÄ°CÄ° ÅžERH: Yapılacak olan bir tapu iÅŸleminde ayni hakkını ispat veya eksik belgesini tamamlaması için ilgilisine süre verilerek mevcut hakları tehlikeli bir gelecekten kurtarma düÅŸüncesine dayanan bir hukuki müessesedir.

 

GENELGE: Ülke çapında bir sorunu gidermek ve müdürlükleri aydınlatmak amacıyla merkezi idare tarafından bir sıraya göre yayınlanan genel emirlerdir. Tapu ve Kadastro Genel MüdürlüÄŸü, 3045 sayılı KuruluÅŸ Kanununun 28. Maddesindeki düzenleme görev ve yetkisine istinaden baÄŸlı birimlerinin sorunlarını genelgelerle çözmeye çalışmaktadır. Genelgeler yönetmelik, tüzük ve kanunlara aykırı olamaz. Bölge Müdürlüklerinin de genelge yayınlama yetkisi vardır.

 

HAK: Hukukun insanlara tanıdığı, kullanılması hak sahibinin isteÄŸine baÄŸlı bir yetkidir. EÅŸya hukuku açısından haklar, ayni haklar ve ÅŸahsi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Ayni hak herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Örnek; mülkiyet hakkı. Åžahsi hak ise sadece sözleÅŸmenin diÄŸer tarafına karşı ileri sürülebilen haklardır. Örnek; kira hakkı.

 

HAK EHLÄ°YETÄ°: Hak edinebilmek, borç altına girebilmektir (MK.8). Bunun için insan olmak yeterlidir.

 

HARÇ: 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) tarifede belirtilen tapu iÅŸlemlerinden, verilen tapu hizmeti karşılığında alınan paradır. Günümüzde tapu harçları T.C. Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası tüm ÅŸubelerine yatırılabilmektedir. Harcı yatırılmadan tapu iÅŸlemi yapılamaz. Yapan memur sorumlu olur.

​

HAYMATLOS: Vatansız, hiçbir ülkenin vatandaÅŸlığında bulunmayan kiÅŸi.

 

HAZÄ°NE ARAZÄ°SÄ°: Hazinenin mülkiyetinde bulunan arazi. Hazinenin tapu sicilinde tescilli olan arazileri olabileceÄŸi gibi, tapuya tescil edilmemiÅŸ araziler, daÄŸlar, tepeler, kayalar, göller, nehirler, dereler de hazinenin mülkiyetinde sayılır. Tescili olanlara hazinenin özel mülkiyetinde olan araziler, tescilsiz olanlara hazinenin genel mülkiyetinde olan araziler denir. Hazine arazilerinin ihale yolu ile satışı mümkündür.

 

HAZÄ°NE-Ä° MALÄ°YE: Maliye Hazinesi.

 

HISIMLIK: Akrabalık (MK.17). Kan hısımlığı ve kayın hısımlığı olarak iki türü vardır.

 

HÄ°SSE: Bir taşınmaz malın tam mülkiyetinin bir kısmına karşılık gelen paydır. MüÅŸterek ve iÅŸtirak halinde mülkiyette maliklerden her biri taşınmaz malın bir miktar hissesine sahiptir.

 

HÄ°SSE TEVHÄ°DÄ°: Bir taşınmaz malda hissesi olan bir kimsenin aynı taşınmaz üzerinde yeni bir hisse iktisap etmesi halinde önceki hisseyle sonra alınan hissenin birleÅŸtirilerek tapu kütüÄŸüne tescil edilmesi demektir. Bu tescil için talebe gerek yoktur, müdürlükçe kendiliÄŸinden yapılması zorunludur.

 

Ä°FRAZ: Tapu kütüÄŸünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüÄŸüne tescil edilmesi iÅŸlemidir.

 

Ä°HTÄ°YARÄ° Ä°HALE: Bir idarenin kendi isteÄŸi ile 2886 sayılı Devlet Ä°hale Kanununa göre yaptığı ihale iÅŸlemidir. Ä°htiyari ihalede mülkiyet tescilsiz olarak kazanılmaz. Ä°hale kararının kesinleÅŸtiÄŸi aranmaz. Ä°hale taraflarının tapu sicil müdürlüÄŸüne müracatı ile resmi senet düzenlenir. Bir borcun ödenmemesi nedeniyle icra dairesi, alacaklı kamu idaresi veya mahkemece yapılan satışlara ise cebri ihale denir.

 

İKAMETGAHTA İŞLEM: Tapuda işlem yaptıracak kişinin tapu idaresine gelmesine engel bir durumu bulunması halinde tapu memurlarınca adresine gidilerek talebin karşılanmasıdır (TST.19).

 

İKTİSAP: Edinme, kazanma. İktisap sebebi: edinme sebebi, taşınmazın malik adına nasıl tescil edildiği.

 

İLAM: Mahkeme kararı demektir.

 

Ä°LMÜHABER: Tapu sicilinde, kadastro sırasında yapılan bazı hataların düzeltilmesi için, istemde bulunanın hak sahibi olduÄŸuna kanaat getirebilmek amacıyla müdürlükçe istenen ve ilgili tarafından temin edilen, fotoÄŸraflı ve köy muhtarlığınca imzalı, mühürlü resmi bir belgedir.

 

Ä°MAR AFFI: Ülkemizdeki yoÄŸun nüfus artışının getirdiÄŸi konut ihtiyacına yönelik arsa üretiminin karşılanamaması nedeniyle ortaya çıkan kaçak ve çarpık yapılaÅŸmayı bir plana baÄŸlayarak kiÅŸilerin kullanımındaki alanların mülkiyetinin belirli sınırlamalarla kullananlara dağıtımına imar affı denmektedir.

 

Mevzi Ä°mar Planı: Mevcut imar planı sınırları dışında olup bu planla bütünleÅŸmeyen bir konumdaki alanlar üzerinde hazırlanan ve sosyal ve teknik alt yapı gereksinimleri kendi bünyesinde saÄŸlanmış olan plandır.

 

Ä°MAR-Ä°HYA: Orman sayılmayan, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve kamu hizmetine tahsis edilmeyen arazinin, masraf ve emek sarfı ile tarıma elveriÅŸli hale getirilmesidir (Kad. K.17).

 

Ä°MAR UYGULAMASI: YerleÅŸme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaÅŸmaların plan, fen, saÄŸlık ve çevre ÅŸartlarına uygun oluÅŸumunu saÄŸlamak amacıyla bulunduÄŸu yere göre belediye veya valiliklerce yapılan ve bu yerlerde inÅŸaa edilecek resmi ve özel bütün yapıları düzenleyen imar planı hazırlama iÅŸlemidir.

 

İNTİFA HAKKI: Bir maldan tamamıyla yararlanma, onu kullanma hakkıdır.

 

Ä°PKA: “Geriye kalan hisse.” Hisseli devirlerde, devredilen hisseden ayrı olarak malikin uhdesinde (üzerinde) kalan mülkiyet payı demektir.

 

Ä°POTEK: Temin edilen bir kredi veya doÄŸması muhtemel bir borca güvence olarak bir gayrimenkul gösterilmesi halinde borç miktarı kadar alacağın, varsa faizi ile beraber taşınmazın tapu kütüÄŸünün ilgili sütununa tescili iÅŸlemidir.

 

Ä°potek Ä°blağı: Önceden tesis edilmiÅŸ ipoteÄŸin bedelinin resmi senet düzenlenerek arttırılmasıdır.

 

Ä°potekten Kurtarma: Ä°poteÄŸe dahil gayrimenkullerden bir veya birkaçının ipotek kapsamı dışına çıkarılmasıdır. Ä°potek alacaklısının talebi ile tescil istem belgesi düzenlenerek yapılır.

 

Ä°poteÄŸe Teminat Ä°lavesi: Ä°potek kapsamına yeni bir gayrimenkulun resmi senet düzenlenerek ilave edilmesidir.

 

Ä°potek Derecesi: Ä°poteÄŸin tapu kütüÄŸünde tescil edildiÄŸi derecedir. Ä°poteklerin birbirine olan öncelik hakkı tescil edildikleri tarih ve yevmiye sırasına göre deÄŸil bulundukları dereceye göre belirlenir. Ä°poteklerin tapu kütüÄŸünün diÄŸer sütunundaki haklara olan önceliÄŸi ise tescil edildikleri tarih ve yevmiyeye göre belirlenmektedir. Ä°poteÄŸin bulunduÄŸu derecenin resmi senet düzenlenerek yükseltilmesi ve indirilmesi mümkündür. Derece içinde sıralar mevcuttur. Talep edilmesi halinde belli bir derecenin belli bir sırasına (3/2 gibi) tescil yapmak mümkündür.

 

Ä°potek Alacağının Temliki: Ä°potek alacağının resmi senetle veya noterde düzenlenmiÅŸ bir sözleÅŸme ile alacaklı tarafından bir baÅŸkasına devredilmesi iÅŸlemidir.

 

Garame AnlaÅŸması: Ä°poteÄŸin tesisi sırasında veya sonradan birden çok ipotek alacaklısı arasında yapılan ve gayrimenkulün paraya çevrilmesi halinde, üst derecedeki ipoteÄŸin öncelikli olması hakkını kaldırarak, alacak miktarları arasındaki orana göre satış bedelinin paylaÅŸtırılmasını ön gören bir anlaÅŸmadır.

 

Hükmen Ä°potek: Malikin rızasına tabi olmadan mahkeme kararıyla kurulabilen ipotek demektir. HUMK. Madde 96’ya göre mahkeme kararıyla teminat ipoteÄŸi kurulabilmektedir.

 

Kanuni Ä°potek: Bir kanun hükmü tarafından ön görülmüÅŸ olan ve alacak miktarının belli olması halinde malikin rızasına tabi olmadan alacaklının tek taraflı istemi ile tapu sicilinde derece sütununa (K) harfi ile tescil edilen ipoteklerdir. Örnek; satış, taksim, ölünceye kadar bakma akdinde kanuni ipotek tesisi mümkündür.

 

Mahfuz MeblaÄŸ: Gayrimenkul malikinin TL veya yabancı para üzerinden bir tutar belirleyerek saklı tuttuÄŸu bu tutarı ilerde kullanmak üzere tapu kütüÄŸünde bir derece iÅŸgal edecek ÅŸekilde tescil ettirmesidir. Öndeki ipotek derecesinin terkini suretiyle de mahfuz meblaÄŸ (korunmuÅŸ miktar) oluÅŸabilir.

 

MüÅŸterek Ä°potek: Birden çok taşınmazın aynı borç için ipotek edilmesidir (TST.32).

 

Serbest Dereceden Yararlanma: Ancak sözleÅŸme ile tesis edilebilen, tapu kütüÄŸünün ÅŸerhler sütununa yazılan, ipoteÄŸin kendisinden üst derecede boÅŸalma olması halinde boÅŸalan üst dereceye kendiliÄŸinden yükselme hakkıdır.

 

Ä°POTEKLÄ° BORÇ SENEDÄ°: Åžahsi bir alacak için resmi senede dayalı olarak tapu siciline tescil ile kurulan ve kıymetli evrak olarak tedavül kabiliyeti olan gayrimenkul rehin senedidir.

 

Ä°RADÄ° MÄ°RASÇILAR: Kanun tarafından deÄŸil de miras bırakanın iradesi ile belirlenmiÅŸ mirasçılar. Ör/ Vasiyetname ile belirlenmiÅŸ mirasçı.

 

Ä°RAT SENEDÄ°: Åžahsi nitelikte olmayan bir alacak için karşılık gösterilen gayrimenkulle sınırlı sorumlu olmak kaydıyla resmi senetle ve tapu senedine tescil ile sadece zirai gayrimenkuller, evler ve üzerine bina inÅŸa edilecek arsalar üzerinde kurulan bir gayrimenkul rehin senedidir.

 

Ä°RTÄ°FAK HAKKI: Sahibine hakkın konusu taşınmaz mal üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veren sınırlı ayni hakların genel adıdır. Bir arazi lehine kurulursa arzi irtifak hakkı, bir ÅŸahıs yararına kurulursa ÅŸahsi irtifak hakkı denir. BaÅŸkalarına devri mümkün olarak ve yirmi yıldan fazla süreli kurulursa daimi ve müstakil irtifak hakkı ÅŸeklinde tescil edilebilir. Medeni Kanunda irtifak hakları; intifa hakkı, sükna hakkı, geçit hakkı, kaynak hakkı, üst (inÅŸaat) hakkı ve diÄŸer irtifak hakları olarak gösterilmiÅŸtir.

 

Ä°STÄ°MLAK: KamulaÅŸtırma kelimesinin eski söyleniÅŸi. Bkz.KamulaÅŸtırma.

 

Ä°ÅžGAL: Tapu kütüÄŸünde kayıtlı iken malikinin istemi ile terkin edilmiÅŸ bir taşınmazın mülkiyetinin kazanılmasıdır (MK.707).

 

Ä°ÅžTÄ°RA HAKKI: Bir taşınmaz malı belli bir bedelle, belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkıdır. Bu niteliÄŸi ile satış vaadine benzer, sözleÅŸme noterce düzenlenir tapu kütüÄŸüne ÅŸerh edilir.

 

Ä°ÅžTÄ°RAK HALÄ°NDE MÜLKÄ°YET: Birden çok kiÅŸinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları demektir. Tapu kütüÄŸünde iÅŸtirak halinde malikler yazıldıktan sonra isimleri ortak bir paranteze alınarak, iÅŸtiraki doÄŸuran olay verasette iÅŸtirak gibi yazılır. Bkz. ElbirliÄŸi Mülkiyeti.

 

Ä°ÅžTÄ°RAKÄ°N FESHÄ°: Miras veya diÄŸer sebeplerle oluÅŸan iÅŸtirak halinde mülkiyetin sona erdirilerek, hissedarlık (müÅŸterek mülkiyet) esasına geçilmesi iÅŸlemidir.

 

Ä°ZALE-Ä° ÅžUYU: Birden çok kimse adına elbirliÄŸi veya paylı mülkiyet ÅŸeklinde kayıtlı bulunan taşınmaz mallar taksimi konusunda hissedarların anlaÅŸamaması halinde, mahkeme kararı ile taşınmaz malın ihaleyle satılması demektir.

 

KÂGÄ°R: Betonarme, ahÅŸap veya kerpiç olmayan demektir.

 

KAÄ°N: Mevcut, bulunan. Ör/…mahallesinde kain …parsel numaralı taşınmaz mal…

 

KANUNÄ° Ä°POTEK: Kurulması bir kanun hükmü tarafından öngörülmüÅŸ ipoteÄŸe Kanuni Ä°potek denir. Satış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi gibi bazı iÅŸlemlerde kanuni ipotek kurulması istenebilir.

 

KANUNÄ° ÅžUFA: Kanunun öngördüÄŸü ÅŸufa hakkıdır. Bir taşınmaz mala hissedar olanların birbirlerinin hisselerine karşı kanuni ÅŸufa hakları vardır. Kanuni ÅŸufa hakkının tapu siciline ÅŸerhine gerek yoktur. KiÅŸinin hissedar olması ÅŸufa hakkına sahip olması için yeterlidir.

 

KAYITLI DEÄžER: Emlak Vergisi Kanuna göre belirlenmiÅŸ deÄŸere üzerinden geçen her yıl için yeniden deÄŸerleme oranı uygulanarak bulunan deÄŸerdir. Bu deÄŸer pek çok tapu iÅŸleminde harca esas deÄŸerdir. Taraflarca beyan edilen deÄŸerin bu deÄŸerden aÅŸağı olmaması gerekir.

 

KAT Ä°RTÄ°FAKI: Bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaÅŸları tarafından arsa payına baÄŸlı olarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı denir.

 

KAT MÜLKÄ°YETÄ°: Tamamlanmış bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından kat mülkiyeti kanunu hükümlerine göre kurulan bir mülkiyet türüdür. Kat mülkiyeti dikey kat mülkiyeti ve yatay (yaygın) kat mülkiyeti olarak ikiye ayrılır.

 

KAMULAÅžTIRMA: Devlet veya diÄŸer kamu tüzel kiÅŸilerinin, kamu yararının gerektirdiÄŸi hallerde, karşılıklarını peÅŸin ödemek ÅŸartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına el koyması iÅŸlemidir.

 

KAMU ORTA MALI: Mera, yaylak, kışlak gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen ve tapu kütüÄŸü yerine özel siciline iÅŸlenen taşınmaz mallardır.

 

KARTEKS: Mal sahibi isimlerinin tutulduÄŸu kartlardır. Mal sahibi sicili yerine belli bir süre tutulmuÅŸtur, bilgilerin bilgisayar ortamında tutulmaya baÅŸlanmasıyla uygulaması kalmamıştır.

 

KAYNAK HAKKI: Başkasının arazisinde kaynayan sudan yararlanmak hakkıdır.

 

KAYYIM: Belli bir iÅŸin yapılması veya belli bir olayda kiÅŸinin temsil edilmesi için mahkemece tayin edilen temsilci demektir. Gerçek veya tüzel kiÅŸiler için kayyım tayin edilebilir. Genelde veli ile küçük, vasi ile kısıtlı arasında menfaat çatışması bulunduÄŸunda veya tüzel kiÅŸilerin yöneticileri hakkında sorunlar yaÅŸandığında kayyım tayin edilmektedir.

 

KAZAİ: Yargısal, mahkemeyle ilgili. Kaza mercii: Yargı yeri, mahkeme.

 

KESÄ°NLEÅžME ÅžERHÄ°: Mahkeme ilamlarının tapu sicilinde infaz edilebilmesi için aranan bir ÅŸerhtir. Bu ÅŸerh ilamın kesinleÅŸtiÄŸini belirtir nitelikte kararın altına not düÅŸülerek yazılır. Mahkeme baÅŸkanı veya hakimi tarafından imzalı ve mühürlü olması gerekir.

 

Kadastro tespitlerinin kesinleÅŸmesi: Kadastro tahdit ve tespitleri 30 gün süreyle askı ilanına çıkarılır. 30 günlük süre geçtikten sonra dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleÅŸir. KesinleÅŸen tutanaklar kadastro müdürü tarafından onaylanarak tapu kütüÄŸüne tescil edilir (Kad.K.12).

 

KIYI KENAR ÇÄ°ZGÄ°SÄ°: Deniz, tabii ve suni göller ve akarsularda, kıyı çizgisinden sonraki kara yönünde su hareketlerinin oluÅŸturduÄŸu kumluk, çakıllık, kayalık, taÅŸlık, sazlık, bataklık ve benzeri alanların doÄŸal sınırıdır (Kıyı K.4). Kıyı kenar çizgisi tespit komisyonu valiliklerce kamu görevlileri arasından jeoloji, harita, ziraat, inÅŸaat mühendisleri ile mimar veya ÅŸehir plancısından oluÅŸturulur.

 

KONKORDATO: Borçlunun alacaklılarıyla anlaÅŸmak suretiyle mahkeme kararıyla giriÅŸtiÄŸi bir tasfiye yoludur. Borçlarını ödeyebilmesi için borçluya verilen süre tapu kütüÄŸüne ÅŸerh edilir. Bu ÅŸerh bulundukça malikin bu taşınmaz üzerinde tasarruf hakkı yoktur.

 

​

​

​

şehir ve bölge planlama terimleri
gayrimenkul deÄŸerleme terimleri
bottom of page