top of page

Dar Kapsamlı Sermaye

Piyasası Mevzuatı ve

Meslek Kuralları

Gayrimenkul Değerleme Esasları

Ä°nÅŸaat ve Gayrimenkul Muhasebesi

Gayrimenkul

Mevzuatı

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Nedir ?

Bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule baÄŸlı hak ve faydaların deÄŸerlemesini yapacak gayrimenkul deÄŸerleme ÅŸirketleri tarafından istihdam edilen veya gayrimenkul deÄŸerleme ÅŸirketleri ile sözleÅŸme imzalamak suretiyle deÄŸerleme hizmeti veren ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) lisanslamaya iliÅŸkin düzenlemeleri çerçevesinde kendilerine Gayrimenkul DeÄŸerleme Uzmanlığı Lisansı verilen, konuya iliÅŸkin bilir kiÅŸilere gayrimenkul deÄŸerleme uzmanı adı verilmektedir.

​

Nasıl Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Olunur ?

Gayrimenkul DeÄŸerleme Uzmanı olabilmek için gerekli ÅŸartlar ÅŸunlardır;

  1. YÖK tarafından kabul gören üniversitelerin (bölüm farketmeksizin) 4 Yıllık Lisans Programından mezun olmak,

  2. Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve EÄŸitim KuruluÅŸu tarafından düzenlenen sınavlarda baÅŸarı saÄŸlayarak Gayrimenkul DeÄŸerleme Lisansı almak,

  3. DeÄŸerleme Hizmeti sunan firmalarda minimum 3 yıl süre ile faaliyet göstermiÅŸ olmak ve ya Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve EÄŸitim KuruluÅŸu A.Åž. tarafından düzenlenen mesleki uygulamalı eÄŸitim programına katılım saÄŸlamak. 

​​

Tecrübe KoÅŸulu Nedir ?

(Değerleme Uzmanlığı Mesleki Uygulamalı Eğitim Programı)

Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul)'nun 17.07.2014 tarih ve 22/735 sayılı Ä°lke Kararı kapsamında, Gayrimenkul DeÄŸerleme Lisansı ve / veya Konut DeÄŸerleme Lisansı sahibi olan ancak tecrübe koÅŸulunu saÄŸlayamayan adaylar için, içeriÄŸi KuruluÅŸumuz ile Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸi (TDUB) tarafından belirlenmiÅŸ ve Kurul tarafından onaylanmış, eÄŸitimi baÅŸarıyla tamamlayanların gerekli tecrübe koÅŸulunu (3 yıl) saÄŸladıkları programdır.

​

Tecrübe KoÅŸulu Olmayanlar Uzmanlık Yapabilir mi ?

24.12.2018 tarihinde Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸi Resmi Sitesinden Yapılan Duyuru Göre;

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun “Bankaların DeÄŸerleme Hizmeti Almaları ve Bankalara DeÄŸerleme Hizmeti Verecek KuruluÅŸların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik”in (Yönetmelik) 3 üncü maddesi birinci fıkrasında (d) bendi DeÄŸerleme Uzmanı tanımlanmaktadır. Yönetmelik hükümleri çerçevesince 01.01.2019 tarihi itibariyle Yönetmelik çerçevesince deÄŸerleme hizmeti yalnızca DeÄŸerleme Uzmanları tarafından verilebilecektir.

​

31.12.2018 tarihi itibariyle DeÄŸerleme KuruluÅŸlarında istihdam edilen ya da sözleÅŸme ihdas etmek üzere DeÄŸerleme KuruluÅŸlarına deÄŸerleme hizmeti veren kiÅŸilerin, lisans sahibi olmalarının yanı sıra mesleki iÅŸ tecrübesi koÅŸulunu saÄŸladıklarını tevsik etmeleri gerekmektedir. 01.01.2019 tarihi itibariyle, Birlik Üyesi olmayanlar, lisans belgesi olmayanlar ya da lisans belgesi olduÄŸu halde tecrübe koÅŸulunu tevsik edemeyen kiÅŸiler deÄŸerleme faaliyetinde bulunamayacaklardır.

​

Tecrübe EÄŸitimi Nasıl Yapılır ve Ücreti Nedir ?

Mesleki Uygulamalı EÄŸitim Programı (Örgün EÄŸitim) 6 Modül ÅŸeklinde olup süresi toplam 56 saattir. Adayların programda baÅŸarılı kabul edilebilmeleri için, eÄŸitimlerde paylaşılan bilgiler doÄŸrultusunda hazırlanacak deÄŸerleme projelerinden “65 ve üzeri puan almaları” ve programa “%85 ve üzeri oranda devamlılık saÄŸlamaları”gerekmektedir. Bu kapsamda programı tamamlayan adaylara tecrübe koÅŸulunu saÄŸladıklarına dair sertifika verilmektedir.

1. Grup (Hafta içi): 09:00 - 12:30 ve 13:30 - 18:00 saatleri arasında Cumartesi günü baÅŸlayıp takip eden Cuma günü tamamlanacak ÅŸekilde toplam 7 gün,
2. Grup (Hafta sonu): 09:00 - 12:30 ve 13:30 - 18:00 saatleri arasında (Cumartesi ve Pazar günleri) 4 hafta süreyle toplam 7 gün,
olmak üzere iki seçenek ÅŸeklinde uygulanmakta olup eÄŸitim grup tarihleri, gelen talepler neticesinde belirlenmektedir.

Eğitim Yeri: İstanbul (Kesin kayıt işleminden sonra lokasyon, adaylarla paylaşılacaktır)
EÄŸitim Ücreti: 1.900 TL (KDV dâhil)

​

***Sermaye Piyasası Kurulu’nun 18.04.2019 tarih ve 23/532 sayılı Kararı Uyarınca “3 yıllık tecrübe ÅŸartını tevsik eden rapor sunamadığı veya diÄŸer ÅŸartları taşımadığı için baÅŸvurusu kabul edilmeyen adaylar, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve EÄŸitim KuruluÅŸu A.Åž. tarafından düzenlenecek ve içeriÄŸi Kurulca onaylanacak mesleki uygulamalı eÄŸitim programına katılmaları ve baÅŸarılı olmaları halinde tecrübe ÅŸartını saÄŸlamış sayılacaklardır” ifadesinin 17.07.2014 tarihli ve 22/735 sayılı Ä°lke Kararı’nın “Ortak Düzenlemeler” baÅŸlıklı bölümünden çıkarılmasına ve bu kapsamda DeÄŸerleme Uzmanlığı Mesleki Uygulamalı EÄŸitim Programı ile ilgili tecrübenin saÄŸlanmasına iliÅŸkin uygulamaya 19.04.2019 tarihi itibarıyla son verilmesine karar verilmiÅŸtir.

​

Tercih Edilen Meslek Grupları Hangileridir ?

Türkiye’deki sisteme göre 4 yıllık üniversite mezunu olan herkes sınava baÅŸvurabilir. BaÅŸarılı olursa da lisans alabilir. Fakat kariyer sitelerinde görüleceÄŸi üzere öncelikli tercih edilen 4 meslek grubu mevcuttur.

  1. Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi

  2. Åžehir ve Bölge Plancısı

  3. Mimar

  4. Harita Mühendisi

Bahsi geçen 4 meslek grubunun, üniversite döneminde aldığı eÄŸitimden dolayı, mesleki bilgi ve donanım anlamında Gayrimenkul DeÄŸerleme sektörüne yatkınlığı bulunduÄŸu varsayılır.

​

Lisanslama Sınavlarına Nasıl Başvurulur ?

Kâğıt ortamında düzenlenen lisanslama sınavlarına baÅŸvurular ilan edilen baÅŸvuru süresi içerisinde KuruluÅŸumuzun SPL BaÅŸvuru Sistemi (SBS) (https://basvuru.spl.com.tr/) üzerinden gerçekleÅŸtirilmektedir. Sınav baÅŸvurusunun gerçekleÅŸtirilmesine iliÅŸkin iÅŸlem adımları sırasıyla aÅŸağıda verilmiÅŸtir.

  1. SPL BaÅŸvuru Sistemi”ne giriÅŸ yapılır,

  2. “Yazılı Sınavlar” ve ardından “Yazılı Sınava BaÅŸvur” butonuna tıklanır

  3. “Aday Elektronik Taahhütname” onaylandıktan sonra sırasıyla sınava girilecek il, girilecek sınav türü ve sınav konusu seçim iÅŸlemleri yapılır,

  4. Ödeme iÅŸlemi yapılarak sınav baÅŸvuru iÅŸlemi tamamlanır. 

​

Sınavda Başarılı Sayılma Koşulu Nedir ?

Sınavlarda baÅŸarılı sayılmak için baÅŸvurulan lisanslama sınavına ait sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması ve ilgili lisanslama sınavına ait tüm sınav konularından alınan notların aritmetik ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.

​

Sınavlar Nerede ve Ne Zaman Düzenlenmektedir ?

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve EÄŸitim KuruluÅŸunun Gayrimenkul DeÄŸerleme Lisansı Sınavları yılda iki kez yazılı olarak, ve kurulca belirlenen dönemlerde ise Elektronik olarak gerçekleÅŸtirilmektedir.

​

1. Elektronik Lisanslama Sınavları (e-LS) için belirlenmiÅŸ herhangi bir tarih bulunmamaktadır. e-LS’ye girmek isteyen adaylar sınav baÅŸvuru iÅŸlemlerini istedikleri zaman "SPL BaÅŸvuru Sistemi" üzerinden gerçekleÅŸtirebileceklerdir. Elektronik lisanslama sınavları Ä°stanbul ilinde aÅŸağıda bilgileri verilen iki farklı adreste yapılmaktadır.

        1- SPL Osmanbey Sınav Merkezi
       Adres: 19 Mayıs Mahallesi Hrant Dink Sokağı No:70 34363 Osmanbey, ÅžiÅŸli, Ä°stanbul
        2- SPL Maslak Sınav Merkezi
     Adres: (Bilge Adam Kurumsal) - Noramin Ä°ÅŸ Merkezi Kat:5 Büyükdere Caddesi No:237 Maslak, Sarıyer, Ä°stanbul

​

2. Yazılı Lisanslama Sınavları aÅŸağıda sayılan illerde düzenlenmektedir;

İstanbul (Anadolu ve Avrupa Yakası), Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Konya, Antalya, Samsun, Erzurum, Diyarbakır, Kayseri, Gaziantep.

​

Sınav Ücretleri Ne Kadardır ?

  1. Elektronik Lisanslama Sınavları için tek ders ücreti KDV dâhil 75 TL’dir. Sınav ücreti, her bir ders için ayrı ödenecektir. 

  2. Yazılı Lisanslama Sınavları baÅŸvurulan her bir sınav için alınmaktadır. Bir sınavda bir sınav konusu seçilse dahi bir tam sınav ücreti ödenir. Ä°ki tür sınav ücreti bulunmaktadır:

      *Normal adaylar (Üniversite 4. sınıf öÄŸrencisi olmayanlar) için 240 TL (KDV dahil) 

       *Üniversite 4. sınıfta okuyan adaylar için 130 TL (KDV dahil)
 

Adaylar, sınav ücretini SPL’nin https://basvuru.spl.com.tr internet adresinde yer alan “SPL BaÅŸvuru Sistemi” üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile ödemeleri gerekmektedir.

​

Çıkmış Sınav Sorularına Nasıl UlaÅŸabilirim ?

2002 Eylül - 2009 Eylül dönemleri arasında düzenlenen sınavların test kitaplarına Sermaye Piyasası Kurulunun http://www.spk.gov.tr internet sayfasında lisanslama sınavları baÅŸlığı altında yer alan “Lisanslama Sınav Soruları ve Cevap Anahtarları” baÅŸlığından ulaÅŸabilirsiniz. 2010-2014 dönemi lisanslama sınavlarına ait Lisanslama Sınav Soruları ve Cevap Anahtarlarına ise KuruluÅŸun internet sayfasında yer alan "Sınavlar" baÅŸlığı altındaki "GeçmiÅŸ Dönem Lisanslama Sınavları" sayfasından ulaÅŸabilirsiniz.

 

***19-20 Aralık 2014 tarihi ve sonrasında kağıt ortamında yapılan lisanslama sınav soru ve cevapları yayımlanmamaktadır. Fakat farklı kaynaklardan ve kendi deneyimlerimden faydalanarak akılda kalan çıkmış sorulara yer vermeye çalışacağım.

​

Sınav Notlarının Geçerlilik Süresi Nedir ?

21-22 Eylül 2013 tarihlerinde ve sonrasında düzenlenmiÅŸ sınavlarda baÅŸarılı olunan derslerin notları KuruluÅŸ tarafından silinmeyecektir. Ä°lk kez girilen sınavın tarihi ile lisans almaya hak kazanılan tarih arasında azami 3 yıl olması gerekmektedir. Daha önce baÅŸarılı olunan fakat üzerinden 3 yıl geçen sınav konularına iliÅŸkin notların da ilgili yenileme eÄŸitimlerine katılmak koÅŸuluyla, yenileme eÄŸitiminin geçerlilik süresi boyunca geçerliliÄŸi korunacaktır.

​

Lisansın Geçerlilik Süresi Nedir ?

Sermaye Piyasası Kurulunun VII-128.7 sayılı Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar Ä°çin Lisanslama ve Sicil Tutmaya Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸinin (TebliÄŸ) “Lisans yenileme eÄŸitimi” baÅŸlıklı 17’nci maddesinin 1’inci fıkrasında; “Lisans sahibi olanlar her 3 yılda bir lisans yenileme eÄŸitimlerine katılmak zorundadırlar.”hükmü yer almakta olup aynı TebliÄŸ’in 18’nci maddesinin 1’inci fıkrasında ise “Zamanı geldiÄŸi halde lisans yenileme eÄŸitimlerine katılmayanların lisansı askıya alınır. Lisansı askıya alınanlar lisans konusu faaliyette bulunamazlar. Yenileme eÄŸitimlerine katılmak suretiyle askıya alınan lisans tekrar geçerli hale getirilir.” hükmü yer almaktadır.

​

Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸine Üye Olmak Zorunlu Mudur ?

Birlik ÜyeliÄŸi, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 76’ncı maddesi ve BirliÄŸimiz Statüsünün hükümleri ile düzenlenmektedir. BirliÄŸimiz Üyelik yapısı Sermaye Piyasası Kurulu (Kurul) tarafından yetkilendirilen DeÄŸerleme KuruluÅŸları ve DeÄŸerleme Lisansı sahibi DeÄŸerleme Uzmanlarından oluÅŸmaktadır.

DeÄŸerleme KuruluÅŸları,Kurul tarafından yetkilendirilmelerini takiben, DeÄŸerleme Uzmanları, lisans almaya hak kazandığı tarihten itibaren üç ay içerisinde BirliÄŸimize Üyelik baÅŸvurusunda bulunmak ile yükümlüdür. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen DeÄŸerleme Uzmanlarının lisansı, DeÄŸerleme KuruluÅŸlarının yetkileri Kurul tarafından iptal edilir.

​

BirliÄŸin Üye Ücreti Ne Kadardır ?

Üyelik GiriÅŸ Ücreti

BirliÄŸin 23 Aralık 2017 Cumartesi günü gerçekleÅŸen Yedinci OlaÄŸanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda, 2018 yılında ÜyeliÄŸe kabul edilecek gerçek kiÅŸi DeÄŸerleme Uzmanlarından 500 TL (BeÅŸyüzTL) tüzel kiÅŸi DeÄŸerleme KuruluÅŸlarından 10.000 TL (Onbin TL) giriÅŸ ücreti alınmasına karar verilmiÅŸtir.

​

Yıllık Aidat

BirliÄŸin 23 Aralık 2017 tarihinde gerçekleÅŸen Yedinci OlaÄŸanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda 2018 yılında için gerçek kiÅŸi Üye DeÄŸerleme Uzmanlarından 300 TL (Üçyüz TL), tüzel kiÅŸi Üye DeÄŸerleme KuruluÅŸlarından 4.000 TL (Dörtbin TL) yıllık aidat alınmasına karar verilmiÅŸtir.

​

DERS Ä°ÇERÄ°KLERÄ° 

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı

ve Meslek Kuralları

1.1. Sermaye Piyasası Kanunu
1.2. Sermaye Piyasası ile Ä°lgili DiÄŸer Düzenlemeler ve Kavramlar
  1.2.1. Özel Durumlar TebliÄŸi II-15.1
  1.2.2. Kurumsal Yönetim TebliÄŸi II-17.1
  1.2.3. Yatırım Fonlarına Ä°liÅŸkin Esaslar TebliÄŸi III-52.1
1.3. Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸi (TSPB) Üyelerinin Meslek Kuralları ve Sermaye Piyasası Çalışanlarının Etik Ä°lkeleri
  1.3.1. TSPB Üyelerinin Sermaye Piyasası Faaliyetlerini Yürütürken Uyacakları Meslek Kuralları
  1.3.2. Sermaye Piyasası Çalışanları Etik Ä°lkeleri ve Davranış Kuralları

Gayrimenkul Değerleme Esasları

2.1. DeÄŸerleme Bilimi ve DeÄŸerleme Uzmanlığına Ä°liÅŸkin Temel Kavramlar ve Çerçeve
2.2. DeÄŸerleme Konusu Olan Malların Sınıflandırılması 
2.3. DeÄŸerleme Süreci ve Yöntemleri
2.4. Değerleme Matematiği ve Uygulamaları
2.5. Gayrimenkul Piyasaları ve Kurumları 
2.6. Gayrimenkul Finansmanı ve Araçları (Ä°potek Kredileri dahil)
2.7. DeÄŸerlemeye Ä°liÅŸkin Düzenlemeler ve Örgütler

Ä°nÅŸaat ve Gayrimenkul Muhasebesi

3.1. Muhasebenin Tanımı, Fonksiyonları ve Temel Kavramları
3.2. Ä°nÅŸaat ve Gayrimenkullere Ä°liÅŸkin Temel Kavramlar
3.3. İnşaat İşletmelerinde Maliyet Hesaplamaları, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
3.4. Ä°nÅŸaat Ä°ÅŸlerinde Asgari Ä°ÅŸçilik Uygulamaları
3.5. Ä°nÅŸaat ve Gayrimenkullere Ä°liÅŸkin Türkiye Muhasebe Standartları

Gayrimenkul Mevzuatı

4.1. Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Gayrimenkul DeÄŸerleme Hizmeti Verecek Åžirketler ile Bu Åžirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına Ä°liÅŸkin Esaslar Hakkında TebliÄŸ Seri: VIII, No: 35
4.2. Türk Medeni Kanunu'nun Taşınmaz Mülkiyetine (704-761 Maddeleri),  Sınırlı Ayni Haklara (779-938 Maddeleri), Zilyetlik ve Tapu Siciline (973-1027) Ä°liÅŸkin Hükümleri 
4.3. Ä°mar Kanunu ve Ä°lgili Yönetmelikler
4.4. Ä°skan Kanunu ve Uygulama YönetmeliÄŸi
4.5. Kat Mülkiyeti Kanunu
4.6. Belediye Kanunu ve Ä°lgili Yönetmelikler
4.7. BüyükÅŸehir Belediyesi Kanunu
4.8. Kamulaştırma Kanunu
4.9. Tapu Kanunu ve Ä°lgili Mevzuat
4.10. Kadastro Kanunu
4.11. Yapı Denetimi Hakkında Kanun ve Uygulama YönetmeliÄŸi
4.12. Afet Riski Altındaki Alanların DönüÅŸtürülmesi Hakkında Kanun ve Uygulama YönetmeliÄŸi
4.13. Taşınmaz Kiralarına İlişkin Mevzuat
4.14. Emlak Vergisi Kanunu
4.15. Gayrimenkul Alım-Satım ve Ä°nÅŸa Kazançlarının Vergilendirilmesi
4.16. Gayrimenkullerin Kiraya Verilmesinden Elde Edilen Kazançların Vergilendirilmesi
4.17. Türkiye DeÄŸerleme Uzmanları BirliÄŸi Statüsü

?

Sayfada yer verilen bilgiler 19.04.2019 itibariyle güncellenmiÅŸ olup genel olarak sistemin özeti olarak aktarılmıştır. En güncel SPL - SPK yönetmelik ve duyuruları için resmi kurum web sitelerine bakmanız önerilir.

!

Sayfanın bu kısmı güncellenmektedir..

Anlayışınız için teÅŸekkürler.. 

spl
bottom of page