top of page

El Çizimlerimlerimden

Bazılarını ve Bazı Ödev

Çalışmalarını Bu Sayfada Görmeniz Mümkün. Ayrıca yıllar içinde yaÅŸadığım proje hallerine ait kareleri de bu sayfada görebilirsiniz ;) Åžehir ve Bölge Planlama Bölümü Kapsamında Okul Döneminde Yaptığım Çalışmaları ve Projeler Yıllara Göre Ayrılan Sayfalarda Yer Almakta!

2016 - 2017

ARŞİV /

ÖRNEKLER

AFÄ°Åž TASARIMLARI

Nasıl Bir Lisans Süreci ?

(Yeni BaÅŸlayanlara Ä°thafen)

Åžehir ve Bölge Planlama Bölümü 4 yıllık bir lisans eÄŸitimi olup üniversitelere göre hazırlık okumanın zorunluluk durumu deÄŸiÅŸmektedir. Kendi mezun olduÄŸum üniversite için konuÅŸmak gerekirse Dokuz Eylül Üniversitesinde zorunluluÄŸu yok, kayıt esnasında bir dilekçe ile hazırlık okumak istiyorum veya hazırlık okumak istemiyorum diyerek beyan etmek yeterli oluyor.

Bölüme geldiÄŸinizde alışık olmadığınız bir not sistemi sizi karşılıyor, (bunları yine kendi mezun olduÄŸum DEÜ için konuÅŸuyorum) geçme notu 70, diÄŸer üniversitelere göre yüksek olduÄŸu söylenebilir. Mezun olabilmek için kümülatif ortalaması min. 2.00 olması gerektiÄŸinden 60 puan ile ÅŸartlı geçebiliyorsun. Bölüme geldikten sonra tempoya alışmakta bir o kadar zor, diÄŸer bölümler gibi vize final haftası çalış diÄŸer günler rahat gibi bir durumumuz yok ne yazık ki. Her dönem hem teorik hem uygulamalı dersleriniz oluyor, teorik dersler dersliklerde uygulamalı dediÄŸimiz bölümün ana iskeletini oluÅŸturan proje dersi ise stüdyoda iÅŸleniyor. Proje dersi haftada üç gün (pazartesi-çarÅŸamba-cuma) olmak üzere 4'er saatlik bir bölümü oluÅŸturuyor. Dönem içerisinde proje dersinden 2 veya 3 adet ara jüri ve ek olarak 1 adet final jüriye tabii tutuluyorsunuz. Anlaşıldığı üzere neredeyse her ay jüri karşısına geçip paftalar ile sunum yapıp geçebilmek için ter döküyor olmalısınız, sürekli bir yetiÅŸtirme telaşı var birde. Okula baÅŸladığınız ilk gün bir portfolyo alıp içine bant, cetvel, kağıt, kalem, boya, aklınıza gelen birçok kırtasiye malzemesini dolduruyorsunuz, ilk günden son güne kadar masraflı bir bölüm malesef, ÅŸansınız varsa çokca burs bulmaya çalışın ;) DEÜ'de birinci dönem genelde elde yapılan karakalem, renk, boya, tasarım ilkeleri, hayal gücü vs deÄŸiÅŸik çalışmalarla geçiyor, her gün yeni bir konu verilip uygulama yapılıp gün içinde teslim ediliyor, akabinde bir de ev ödevi veriliyor. Bu durum bir dönem boyu devam ediyor. Daha sonra bilgisayar ile tanışıyorsunuz ve yine DEÜ için konuÅŸmak gerekirse hakim programlarımız PHOTOSHOP ve AUTOCAD. Projeler dönemler ilerledikçe sokak - mahalle - semt - ilçe - il düzeyinde olmak üzere 1/1000, 1/5000, 1/25.000, 1/100.000, 1/250.000 gibi ölçek farklılıkları gösteriyor. Bazen bu bölümdekiler çok gezer lafları dönüyor ortalıkta, aslında bir yerleri geziyoruz tabi ama bu bir arazi çalışması yani çalışma alanın kaç hektar olursa olsun attığın her adımı ezberlemen gerekiyor. Arazi çalışmalarında kat adedi, yapı kalitesi, yol malzemesi, yapı malzemesi, çatı-teras durumu, bağımsız birim sayıları gibi pek çok kritere bakıp elinizde var olan halihazır haritalara iÅŸliyorsunuz, böylece sınıfın bir veritabanı oluÅŸuyor aslında. Daha sonra bireysel veya grup ÅŸeklinde herkes kendi teması doÄŸrultusunda bu verileri yorumluyor denebilir. Çok mu uzattım bilemedim ama ben baÅŸlamadan önce çok merak ederdim o yüzden detaylı anlatmaya çalıştım. Yazılar her zaman sıkıcıdır, en iyisi siz çalışmaların görsellerine bakmaya baÅŸlayın ! ;)

Benim Lisans Sürecime Ä°liÅŸkin ?

Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Åžehir ve Bölge Planlama Bölümünde tamamladığım 4 yıllık eÄŸitim hayatım boyunca pek çok öÄŸrenci çalışmalarım oldu. Yüksek notlar veya düÅŸük notlarla geçtiÄŸim derslerim ve çalışmalarım oldu elbette ama böylesine zor bir bölümü tercih etmiÅŸ olmama karşın projeyi sevmekten, bilgisayar programlarına karşı olan alakamdan, çizim ve tasarım tutkumdan, matematiksel hesap yönünde var olan ilgimden asla vazgeçmedim. O yüzden 4 yıl boyunca çoÄŸu zaman adaletine inanmadığım hocalara sahip olmama raÄŸmen stüdyolarda gerçekleÅŸtirilen proje çalışmalarının her zaman hakkını verdiÄŸimi düÅŸünüyorum..

Bölümümüzde dönem uzatma, projeden kalma vs durumları oldukça yaygın ne yazık ki, fakat birazcık ilgim olmasının ve sevmemin faydası olmuÅŸ olacak ki 2013-2017 yılları arasında tam 4 yılda tamamladım. Akademisyen olmak niyetim olmadığından ve ilgim sadece projeye olduÄŸundan ortalama kaygım çok olmadı, 2.73 ortalama ile mezun oldum bu benim için önemli deÄŸil sanırım iyi veya kötü ÅŸuan iÅŸime yarayacak bir durum deÄŸil en azından. 

Bir ÅŸehir plancısının eÄŸitim hayatından "o an için çileli, ÅŸu an için eÄŸlenceli olan anlar" :)

bottom of page